politiek-ambtelijke verhoudingen in gemeenten
sofie hennau
Het Gemeentedecreet beoogt verregaande veranderingen in de verhouding tussen het college van burgemeester en schepenen en de administratie in de Vlaamse gemeenten. Instrumenten als de afsprakennota, het managementteam en de mogelijkheid om bevoegdheden te delegeren van het politieke naar het ambtelijke niveau, moeten de positie van de gemeentelijke administratie versterken. Maar haar terzelfdertijd ook responsabiliseren.

In dit werk evalueert Sofie Hennau de invloed van deze hervormingen op de praktijken binnen de Vlaamse gemeentebesturen. Sluiten de politiek-ambtelijke verhoudingen in de Vlaamse gemeentebesturen vandaag aan bij de verwachtingen gewekt door het Gemeentedecreet? En welke factoren verklaren de huidige stand van zaken? Een uitgebreide juridische analyse van het Gemeentedecreet vormt het startpunt voor een evaluatie van de invloed van Vlaamse regelgeving op gemeentebesturen. De resultaten van enquêtes bij en interviews met lokale politici en ambtenaren vormen het bronnenmateriaal.

Deze eerste grootschalige evaluatie van het Gemeentedecreet combineert empirische precisie met theoretische inzichten over lokale institutionele hervormingen en politiek-ambtelijke verhoudingen. Dit maakt deze studie het referentiepunt voor gemeentebesturen, beleidsmakers en juristen die interesse hebben in en bezig zijn met organisatiemanagement en hervormingen binnen de publieke sector. De aandacht voor internationale tendensen in dit domein en theorievorming verhoogt de relevantie van dit werk, zowel binnen als buiten Vlaanderen.