ondernemingsstrafrecht
joëlle rozie
Het ondernemingsstrafrecht heeft de laatste decennia een zeer hoge vlucht genomen en is voortdurend in evolutie, zowel ten gevolge van ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak als door maatschappelijke en technologische evoluties. Dit boek, dat een uitloper is van het themacollege ondernemingsstrafrecht dat in 2022 werd georganiseerd aan de Universiteit Antwerpen, bekijkt vanuit zeer verschillende invalshoeken enkele actuele raakvlakken tussen het strafrecht en het ondernemingsrecht. De onderwerpen gaan van de problemen inzake de bestraffing en straftoemeting bij rechtspersonen, over de GDPR vanuit strafrechtelijk perspectief, cryptoactiva en de verhouding tussen mensenrechten en de digitalisering van de fiscus, tot het verval van de strafvordering voor de rechtspersoon, de bijzonderheden van het deskundigenonderzoek in financiële strafzaken en de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de bedrijfsrevisor en de commissaris. Ook het strafrecht als handhavingsinstrument voor het (ruime) ondernemingsrecht krijgt aandacht met bijdragen over het strafrecht als handhavingsinstrument in het fiscaal recht, het douanerecht en het consumentenrecht. Ten slotte wordt ingegaan op de mogelijkheden die het herstelrecht biedt in het ondernemingsstrafrecht, in het bijzonder in het kader van de zogenoemde witteboordencriminaliteit. Ondernemingsstrafrecht biedt een rijk palet aan bijdragen, dat een weerspiegeling is van de diversiteit van dit rechtsdomein.

Met bijdragen van Joëlle Rozie, Jeroen De Herdt, Pieter Tersago, Robby Houben, Joeri Vandendriessche, Anne Van de Vijver, Sylvie De Raedt, Jef Van Eyndhoven, Koen Reniers, Patrick Waeterinckx, Bart De Smet, Pierre Thiriar, Eric Van Dooren, Jarich Werbrouck, Gert Straetmans, Dilyara Nigmatullina en Lawrence Kershen. Dit boek bekijkt vanuit zeer verschillende invalshoeken enkele actuele raakvlakken tussen het strafrecht en het ondernemingsrecht. Het ondernemingsstrafrecht heeft de laatste decennia een zeer hoge vlucht genomen en is voortdurend in evolutie, zowel ten gevolge van ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak als door maatschappelijke en technologische evoluties. Dit boek, dat een uitloper is van het themacollege ondernemingsstrafrecht dat in 2022 werd georganiseerd aan de Universiteit Antwerpen, bekijkt vanuit zeer verschillende invalshoeken enkele actuele raakvlakken tussen het strafrecht en het ondernemingsrecht. De onderwerpen gaan van de problemen inzake de bestraffing en straftoemeting bij rechtspersonen, over de GDPR vanuit strafrechtelijk perspectief, cryptoactiva en de verhouding tussen mensenrechten en de digitalisering van de fiscus, tot het verval van de strafvordering voor de rechtspersoon, de bijzonderheden van het deskundigenonderzoek in financiële strafzaken en de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de bedrijfsrevisor en de commissaris. Ook het strafrecht als handhavingsinstrument voor het (ruime) ondernemingsrecht krijgt aandacht met bijdragen over het strafrecht als handhavingsinstrument in het fiscaal recht, het douanerecht en het consumentenrecht. Ten slotte wordt ingegaan op de mogelijkheden die het herstelrecht biedt in het ondernemingsstrafrecht, in het bijzonder in het kader van de zogenoemde witteboordencriminaliteit. Ondernemingsstrafrecht biedt een rijk palet aan bijdragen, dat een weerspiegeling is van de diversiteit van dit rechtsdomein.

Met bijdragen van Joëlle Rozie, Jeroen De Herdt, Pieter Tersago, Robby Houben, Joeri Vandendriessche, Anne Van de Vijver, Sylvie De Raedt, Jef Van Eyndhoven, Koen Reniers, Patrick Waeterinckx, Bart De Smet, Pierre Thiriar, Eric Van Dooren, Jarich Werbrouck, Gert Straetmans, Dilyara Nigmatullina en Lawrence Kershen.