het decreet lokaal bestuur
sofie hennau
Op 15 februari 2018 werd het Decreet lokaal bestuur gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hiermee werd het Vlaamse gemeenterecht op minder dan een jaar voor de
gemeenteraadsverkiezingen grondig herzien. Deze publicatie analyseert de voornaamste wijzigingen die dit nieuwe decreet heeft ingevoerd.

Een eerste thema dat aan bod komt, is de lokale autonomie. Een van de doelstellingen van de decreetgever was om deze te versterken. Volgende vragen krijgen een antwoord: Hoe zelfstandig kunnen lokale besturen werken na de invoering van het nieuwe decreet? Hoe verloopt de nieuwe procedure bestuurlijk toezicht? En welke rol is er nog weggelegd voor het provinciaal bestuursniveau?

Het tweede deel bespreekt de integratie van gemeente en OCMW, zoals doorgevoerd door het Decreet lokaal bestuur. In dit deel brengen de auteurs de impact van een geïntegreerde samenwerking in kaart, zowel op politiek als op ambtelijk vlak. Ze nemen de hertekende ambten van de algemeen en de financieel directeur onder de loep en brengen de implicaties van het decreet op het personeelsgebeuren van lokale besturen in kaart.

Het derde deel belicht de schaalthematiek. De lat wordt steeds hoger gelegd voor lokale dienstverlening. In welke mate kunnen fusies, verzelfstandiging en intergemeentelijke
samenwerking hier een antwoord op bieden? Dit deel bespreekt de veranderingen die het Decreet lokaal bestuur aanbrengt.

Als afsluiter komt de verhouding tussen burger en lokaal bestuur aan bod. Niet alleen wordt de participatieregeling uit het Decreet lokaal bestuur besproken, ook wordt ingegaan op de manieren waarop lokale besturen deze regelgeving optimaal kunnen inzetten.

De auteurs hebben met deze publicatie een dubbele ambitie. In eerste instantie willen ze de lezer informeren over het nieuwe decreet en de impact van de talrijke wijzigingen in kaart brengen. Daarnaast wordt ruimte gelaten voor kritische reflecties en voor de bredere situering van de evoluties en tendensen op het Vlaamse lokale niveau.

Dit boek is een initiatief van de onderzoekseenheid Bestuursrecht en Bestuurskunde van de faculteit Rechten van de UHasselt.