statuut en deontologie van de magistraat
frederic blockx

De rechterlijke organisatie heeft sinds de belangrijke justitiële hervormingen van 1999 voortdurend veranderingen ondergaan. Dit heeft het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding en de decanen van de Belgische rechtsfaculteiten ertoe aangezet om dit werk opnieuw uit te geven.

Het doel van dit boek is het geven van een volledig beeld van het statuut van de magistraat en dit in het bijzonder voor diegenen die geïnteresseerd zijn om voor dit beroep te kiezen en voor diegenen die dit beroep reeds uitoefenen. Dit boek zal hen in staat stellen om hun statuut en de context van hun werk beter te leren begrijpen.

Deze studie spitst zich vooral toe op het statuut van de magistraten van de zetel en het Openbaar Ministerie, maar daarnaast worden ook de raakvlakken met het statuut van de raadsheren in sociale zaken, rechters in sociale zaken, consulaire rechters en parketjuristen die moeten zetelen als Openbaar Ministerie in de politierechtbank aangesneden.

Naast de fundamentele waarborgen omvat het statuut van de magistratuur uiteraard ook de organisatie en het functioneren van de leden van de rechterlijke orde, de wijze van aanwerving, de bevorderingen, de hiërarchie en de onverenigbaarheden. Ook wordt er aandacht besteed aan de beroepsdeontologie, de sociale rechten, de toepassing van het strafecht ten aanzien van magistraten, tucht en aansprakelijkheid van magistraten.

De inhoud van deze grondige benadering werd bijgehouden tot 1 juni 2019.