handboek gerechtelijk recht
jean laenens, karen broeckx, dirk scheers, pierre thiriar
Het Gerechtelijk Wetboek werd ingevoerd bij de wet van 10 oktober 1967. Sinds 1967 kwamen meer dan 170 wetten tot stand die bepalingen van dit wetboek hebben gewijzigd, toegevoegd, vervangen of opgeheven. Tevens hebben het Grondwettelijk Hof en het Hof van Cassatie in talrijke arresten de juiste draagwijdte van verschillende bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek verder vastgelegd, verfijnd en toegelicht.
Voor al wie met het gerechtelijk recht geconfronteerd wordt, is er sinds 2004 een toonaangevend en gezaghebbend Nederlandstalig handboek beschikbaar: het Handboek gerechtelijk recht.
Een goed handboek beperkt zich niet tot een loutere beschrijving van de regelgeving. De auteurs van het Handboek gerechtelijk recht hebben dan ook steeds de wetteksten aan een kritisch, maar constructief onderzoek onderworpen, waarbij ze steeds hebben gezocht naar afdoende antwoorden op concrete vragen die in de rechtspraktijk rijzen.

Voor rechtspractici en voor wie wetenschappelijk in het gerechtelijk recht bedrijvig is, is dit handboek als werkinstrument bedoeld. Dankzij de talrijke verwijzingen in voetnoot kunnen ze moeiteloos bijkomende informatie vinden en hun opzoekwerk verfijnen.
Een vooraanstaande auteursequipe staat borg voor deze praktijkgerichte benadering met oog voor de wetenschappelijke diepgang.

Jean Laenens was gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, waar hij het gerechtelijk recht en het bewijsrecht doceerde. Hij was eveneens advocaat aan de balie te Antwerpen.
Dirk Scheers is vrederechter te Antwerpen en doceert gerechtelijk recht aan de Plantijn Hogeschool te Antwerpen.
Karen Broeckx is raadsheer in het Hof van Beroep te Gent en deeltijds hoofddocent aan de Universiteit Gent in de vakgroep Procesrecht, Arbitrage en Internationaal Privaatrecht.
Pierre Thiriar is rechter in de Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen en navorser aan de Universiteit Antwerpen.