scheiden in meervoud. over partners, kinderen en grootouders
inge pasteels
In 2011 waren er dertienduizend echtscheidingen in Vlaanderen. Het be?indigen van een huwelijk is een ingrijpende gebeurtenis, zeker wanneer er kinderen zijn. Scheiden betekent het herdefini?ren van de ouderrol voor ex-partners met kinderen. Kinderen komen hierbij, soms onverwacht, in een stroomversnelling van emoties en gewijzigde leefsituaties terecht. Ook de grootouders zijn betrokken partij. Relaties met de kleinkinderen of met de andere ouder van de kleinkinderen krijgen een nieuwe invulling. Wanneer bovendien een nieuwe partner het gezin komt vervoegen, hertekenen posities en relaties zich volledig.

In dit tweede naslagwerk van het academisch consortium ?Scheiding in Vlaanderen? wordt de focus verbreed naar het ruimere netwerk van gescheiden personen. Op basis van informatie verzameld bij ongeveer 4500 ex-partners, 1100 kinderen, 1400 grootouders en 1500 nieuwe partners worden situaties na echtscheiding in tal van levensdomeinen geschetst voor alle betrokken actoren.

Dit boek zoomt in op het voorkomen van eenoudergezinnen en nieuwe partnerrelaties en beschrijft relaties tussen ouders en stiefouders. In een tweede deel komt het sociale leven van ex-partners, eenzaamheid bij kinderen en de contacten tussen grootouders en kleinkinderen aan bod. Daarna worden gevolgen van scheiding voor ex-partners op vlak van welzijn, professioneel zorggebruik en arbeidsmarktparticipatie beschreven. Tot slot is er ruime aandacht voor gevolgen van scheiding voor kinderen. Hoe voeden gescheiden ouders hun kinderen op? Heeft de verblijfsregeling invloed op het algemeen welzijn van een kind? Wat is de rol van de echtscheiding met het oog op de schoolresultaten?

OVER DE AUTEURS

De auteurs van dit boek zijn lid van het interuniversitair consortium ?Scheiding in Vlaanderen? waarin vier universiteiten (UA, UGent, VUB en KULeuven) en de Studiedienst van de Vlaamse Regering al sinds 2007 samenwerken aan de grootste representatieve studie over relatieontbinding in Vlaanderen.