Over de nood aan een globale hervorming en modernisering van de strafprocedure bestaat al geruime tijd eensgezindheid. Na de finale stopzetting van de werkzaamheden van de Commissie Franchimont werd het debat nieuw leven ingeblazen met het federale regeerakkoord van 2011, dat de intentie om een vernieuwd Wetboek van Strafvordering op te stellen, hernam. In antwoord op de algemene beleidsnota van de minister van Justitie, werd door de Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid eind 2012 een bestek opgesteld voor een “Praktijkgericht onderzoek naar de knelpunten in de huidige Belgische strafprocedure met het oog op het schrijven van een nieuwe strafprocedure”. Dit onderzoek werd in de zomer van 2013 gegund aan een onderzoeksteam van de Universiteit Gent, en in het najaar van 2014 afgerond. Dit boek bundelt de resultaten ervan. Het momentum voor een hervorming van de strafprocedure – het federale regeerakkoord van 9 oktober 2014 onderstreepte nog maar eens het belang ervan – is intussen groter dan ooit.
Dit boek brengt niet alleen de talrijke knelpunten binnen de huidige strafprocedure in kaart zoals ze worden ervaren door actoren als magistraten, advocaten en politie. De analyse van de onderzoekers maakt duidelijk dat een globale hervorming van de strafprocedure in essentie een basisbeleidskeuze vergt i.v.m. de leiding van het vooronderzoek respectievelijk de mate van participatie vanwege partijen daarin. Eens die politieke keuze gemaakt, dringen verdere keuzes zich om op de diverse andere knelpunten aan te pakken. De onderzoekers hebben daarom in het boek vier verschillende scenario’s uitgewerkt die elk – afhankelijk van de te maken basiskeuzes – een coherent totaalvoorstel inhouden voor een efficiëntere strafprocedure.
Het boek levert een objectieve en neutrale bijdrage aan het komende hervormingsdebat en vormt aanbevolen lectuur voor eenieder die professioneel of anderszins geïnteresseerd is in de toekomst van de Belgische strafprocedure.
GPRC – guaranteed peer reviewed content