het rookverbod uitbreiden?
Medisch onderzoek bewijst zwart op wit dat passief roken of meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Maar wat is het juridische perspectief? De wet verbiedt roken in alle gesloten, openbare ruimtes en op het werk. Maar het wettelijk rookverbod kent wel zijn beperkingen. Zo geldt het bijvoorbeeld niet voor een supporter in een voetbalstadion, een poetshulp die in een thuisomgeving werkt, een minderjarig kind in de wagen van zijn ouders, een cipier of medegevangene in een gevangenis of een appartementsbewoner die naast een kettingroker woont.

Tweeëntwintig onderzoekers van de rechtsfaculteit van de KU Leuven onderwierpen passief roken voor het eerst aan een allesomvattend juridisch onderzoek, in opdracht van Kom op tegen Kanker. Is het mogelijk of onmogelijk om een uitbreiding van het rookverbod af te dwingen via bestaande juridische instrumenten? Of is de ontwikkeling van een nieuw juridisch instrumentarium mogelijk en wenselijk? Die vraag krijgt een antwoord vanuit diverse juridische specialismen: de mensenrechten, de grondrechten en het anti-discriminatierecht, het gezondheidsrecht, de kinderrechten en het jeugdrecht, het familierecht, het strafrecht, het aansprakelijkheidsrecht, het contractenrecht, het arbeidsrecht, de (jeugd)criminologie en het economisch consumentenrecht.

De auteurs passen de resultaten toe op concrete casussen en formuleren aanbevelingen voor wetgever en rechtspraktijk, rechtsleer, overheid, belangenverenigingen, contractspartijen en private instellingen, zorgverleners en werkgevers. Net daarom is dit boek verplichte lectuur, niet alleen voor juristen, maar voor ieder die ijvert voor een rookvrije leef- en werkomgeving.