handboek ruimtelijke uitvoeringsplannen
pieter-jan defoort

Het boek bevat een volledig juridisch overzicht van alle relevante aspecten in verband met ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Het instrument RUP is de opvolger van de plannen van aanleg (de gewestplannen en de algemene en bijzondere plannen van aanleg) dat werd ingevoerd door het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening (het zgn. ‘DRO’). De inhoud en de procedure van een RUP werden grondig hervormd door het zogenaamde Integratiedecreet van 1 juli 2016. Dit decreet heeft de procedures voor ruimtelijke uitvoeringsplannen en de (milieu)effectenbeoordelingen samengebracht in één geïntegreerd planningsproces.

Dit boek is het allereerste overzichtswerk over ruimtelijke uitvoeringsplannen volgens de nieuwe geïntegreerde procedure. Het boek bespreekt ook uitvoerig de linken tussen een ruimtelijk uitvoeringsplan en de ruimtelijke structuurplannen en de ruimtelijke beleidsplannen, de opvolgers van de ruimtelijke structuurplannen. Het boek bestrijkt op die manier het grootste deel van het ruimtelijke planningsinstrumentarium. Het boek vult hiermee een grote leemte op in de rechtsleer over het omgevingsrecht. Naast de omgevingsvergunning en de handhaving vormt de ruimtelijke planning immers een van de drie basispijlers van het omgevingsrecht.
Het handboek is geschreven vanuit een jarenlange praktijkervaring van de auteur met ruimtelijke planning. Eerst gedurende zes jaar als kabinetsmedewerker van een provinciaal gedeputeerde bevoegd voor ruimtelijke ordening en vervolgens als advocaat bij het kantoor LDR Advocaten, het grootste Vlaamse nichekantoor in de specialisatie Omgevingsrecht. De auteur heeft naast een diploma van master in de rechten ook het diploma van master in de ruimtelijke planning. Daarnaast is de auteur cohoofdredacteur van het tijdschrift TROS (Tijdschrift voor Ruimtelijke ordening, Omgeving en Stedenbouw – die Keure) en is hij auteur van talloze rechtsleerartikelen in juridische tijdschriften en boeken over het omgevingsrecht. De auteur benadert het onderwerp vanuit zijn rijke achtergrond zowel op een academische als op een praktische manier en hij komt met een aantal vernieuwende inzichten.

Het handboek is een onmisbaar instrument voor al wie van dicht of van ver met ruimtelijke uitvoeringsplannen te maken heeft, zoals ruimtelijke planners, ambtenaren bij de lokale of Vlaamse overheid, beleidsmakers, studiebureaus, rechters, advocaten, academici, projectontwikkelaars, burgers die geconfronteerd worden met een ruimtelijk uitvoeringsplan, enz.

"De codex biedt het juridisch kader voor het instrument, maar de praktijk brengt vaak betwistingen en conflicten met zich mee die in de rechtszaal moeten worden beslecht. De verdienste van dit boek is dat het alle rechtspraak over het RUP bundelt en zo het RUP als ‘levend juridisch instrument‘ in beeld brengt. Want in de uitvoeringspraktijk zitten vaak wel wat addertjes onder het gras..."

>> Lees hier de volledige recensie van Mieke Nolf ('Een zaak voor juristen?', Ruimte 56, p. 88, januari 2023) - www.vrp.be