tentakels van de macht
niels matheve
In dit boek onderzoekt Niels Matheve of, en op welke manier de hervormingen van na de Eerste Wereldoorlog een effect hadden op de sociale samenstelling van het belangrijkste politieke machtscentrum in België: de regering. Hij botst daarbij op verrassend stabiele elitenetwerken; old boys-netwerken die vaak teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw maar die door de oorlog een cruciale nieuwe dynamiek krijgen. Het zijn immers de leidende figuren uit het bezette België ('14-'18) die er ondanks alle daaropvolgende schandalen, politieke crises en publieke opstanden in zullen slagen om het politieke spel ook de volgende twee decennia te domineren.

Maar hoe valt dat te rijmen met de groeiende democratisering en de gewijzigde electorale verhoudingen na de oorlog? En als het niet de politieke partijen waren die de regeringsvorming en het beleid naar hun hand zetten, wie dan wel?

De auteur geeft een gezicht aan de elite en de elitenetwerken die tijdens het interbellum in België de toon aangaven. Hij verklaart hun macht en invloed aan de hand van familiebanden, opleiding, relaties, professionele activiteiten en de rol die ze speelden tijden de Eerste Wereldoorlog. Tentakels van de macht werpt zo een nieuw licht op de machtsverhoudingen en machtsstrijd tijdens een van de meest bewogen periodes uit de Belgische politieke geschiedenis.

Niels Matheve is doctor in de geschiedenis. Hij promoveerde in 2015 aan de KU Leuven met een onderzoek naar de netwerken rond de tussenoorlogse Belgische regeringen en publiceerde verschillende wetenschappelijke artikels over elitenetwerken, regeringsvormingen en cultuurbeleid in de periode tussen 1884 en 1945. Als assistent aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven was hij acht jaar co-docent van de opleidingsonderdelen “Politieke geschiedenis van België” en “Belgische politiek sinds 1945”.